Creativiteit aan de macht

“IDEAS FROM EUROPE” waardecreatie bij TEDxBinnenhof 31 maart 2016

Hoop en Hoopvol

Deze twee woorden zijn voor mij de samenvatting van mijn bezoek aan TEDxBinnenhof, waar ik gefascineerd luisterde naar de bevlogen verhalen waarmee sprekers, uit diverse EU landen, hun innovatieve initiatieven deelden.
Daar waar de actualiteit ons overlaadt met agressie en terrorisme, angst en onzekerheid, was ik in de Ridderzaal (wat een geweldige historische plek om rond te wandelen) getuige van een groot tegengeluid.
Creatieve denkers, doeners en deskundigen, die met elkaar de verbinding zoeken om oplossingen te realiseren voor wereldwijde dilemma’s, kregen 31 maart in de Ridderzaal, via een live stream ook daarbuiten, het voetlicht.

Moderator Jim Stolze maakte helder dat voorafgaand aan het betreden van dit podium, in elk deelnemend land een intensieve contest plaats vond: geen Eurovisie song- maar ideeënfestival. En het was lastig, zo legde jurylid astronaut André Kuipers uit, de juiste performers te selecteren.
We barsten dus van de positieve bouwers in Europa. Talenten die vanuit persoonlijke kernwaarden en kennis zich inspannen voor een betere wereld. Zij tackelen problemen, mijden cynisme en stropen de mouwen op, vol visie, vuur en energie.
Hoe mooi dus dat wereldwijd lokale TEDx bijeenkomsten (en andere meet-ups!) plaats vinden waar ideeën gedeeld worden; dat maakt de uitvoering van vele ideeën nog sterker.

Onwillekeurig moest ik deze middag denken aan de “terrorist” die ons allen in zijn greep houdt; ook niet verwonderlijk gezien de enorme beveiliging die ik in Den Haag en met name op het Binnenhof aantrof. Echter, juist door de krachtenbundeling aan TED Talks en de empowering spirit in de zaal, besloot ik ook premier Rutte gelijk te geven met zijn reactie naar die terrorist:
“Wij zijn met méér”. Open minded en talentrijk.

Stefania Druga, founder HacKIDemia: “Empower kids to become makers who shape their own future”

Micael Hermansson, leraar van het jaar in Zweden: “Spread a positive attitude to learning. Knowledge is cool”.

Education is the key

Staatssecreataris voor Economische zaken Martijn van Dam opende de bijeenkomst met de stelling dat daar waar geld in de Gouden Eeuw en kennis/scholing na WO II de wegen naar de macht waren, in onze actuele samenleving de macht ligt bij creativiteit.

Onze complexe samenleving vraagt om creatieve geesten die de toekomst niet voorspellen, maar vormgeven. Waarbij elke specialist, op welk niveau dan ook, transparant expertise deelt en samenwerkt met experts vanuit andere domeinen. Er is noodzaak tot een leven lang leren in tegenstelling tot weten.

Niet voor niets grote aandacht voor educatie deze middag. Daar ligt het vertrekpunt. Professionals die dagelijks de dialoog aangaan, draagvlak en daadkracht creëren om voor en met kinderen educatie te realiseren, waarin elk kind ontdekt waar zijn talenten liggen, dragen bij aan die betere wereld. Ik voelde me deze middag zeer gesteund in mijn geloof en motto: “Great teachers have the power to change the world”.

Impact

Hoe goed is het als educator ook deel te nemen aan symposia/meet-ups/bijeenkomsten buiten het onderwijs. Het vergroot je horizon, verfrist je blik, beïnvloedt de kwalitatieve invulling van jouw professie.
TEDxBinnenhof presenteerde diverse (ook educatieve) onderwerpen. Bekijk de talks, achtergronden en motivaties op http://tedxbinnenhof.com/ en volg TEDxBinnenhof op social media (LinkedIn Twitter en FaceBook) voor de folow-up berichten.

Extra filmtip

Als we kinderen willen voorbereiden op onze snel veranderende maatschappij. Hoe ziet die toekomst er dan uit?
Eerder dit jaar was ik op het symposium “From Innovation to Impact” georganiseerd door het Koninklijk Instituut voor de Tropen.
Graag deel ik de lecture van Hans Rosling, professor Global Health, Karolinska Institutet. Edutainer & co-founder of Gapminder Foundation, dat hier zicht op geeft.

Hans Rosling:
“If we want to prepare our “small” group of Youngsters to become innovative global citizens that take care of the world; please learn them about humanrights, share knowledge & stimulate their creativity”.

© 2016 Simone Leereveld
Initiatiefnemer & ontwikkelaar TalentenPortfolio