1 + 1 = 3     “Kunst met Impact”

Designers-duo van Studio Drift inspireert, biedt stof tot nadenken en zet aan tot DOEN

Gedeeld leiderschap in de kunst leidt tot adembenemende tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Lonneke Gordijn en Ralph Nauta designers van Studio Drift presenteren vanuit gezamenlijke “kracht” hun multidisciplinaire overzichtstentoonstelling Coded Nature in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Zowel hun kunst als hun co-leiderschap ervaar ik als waardevolle inspiratie binnen educatie en verantwoord ondernemen.

Met grote betrokkenheid (ik ken het designers-duo en volg ze al sinds hun afstuderen) bezocht ik de Coded Nature. Dit blog is beslist geen recensie voor de kunst, daar waag ik me niet aan. Het gaat over lef, een sterke visie, het keihard willen werken voor succes en de meerwaarde van samen aan het roer staan.

Kort iets over de tentoonstelling
Coded Nature is een overzicht van diverse multidisciplinaire, interactieve en ruimtevullende werken, die Lonneke en Ralph in de afgelopen 10 jaar ontwierpen en mede realiseerden. Natuur, Science Fiction (het onmogelijke waar kunnen maken) en techniek zijn hun bronnen van inspiratie. Hun vertrekpunt: hoe staan deze “bronnen” in de relatie met en tot mensen.

Lees nog niet verder. Geniet eerst eens van de korte documentaire (10 min).
Dan zegt dit blog je meer: Short Documentary Coded Nature, Studio Drift

Beleven

Coded Nature is een beleving. De omvangrijke, veelal bewegende en lichtgevende, objecten nemen je mee en zetten aan tot denken, tot dialoog en reflectie.
Tijdens mijn bezoeken sprak ik talloze mensen (o.a. journalisten van Klokhuis ). Wat me verraste waren de wisselende vragen, interpretaties en hoe mensen zelf ook letterlijk in beweging kwamen.

Een grote tentoonstelling in het Stedelijk Museum krijg je niet zomaar. Voor de meest gerenommeerde kunstenaar is dat een kroon op het werk. Studio Drift is jong. Bestaat tien jaar.
Waar ligt de kracht van het duo van Lonneke gordijn en Ralph Nauta?

Mijn top 7 (voor vertaalslagen naar gedeeld leiderschap en teamspirit onderwijs)

  • Geloven in jezelf, in jouw kennis, maar evenzeer in de kennis van de ander.
  • Eerlijk is eerlijk in je eentje het leiderschap oppakken lijkt eenvoudiger. Co-leiderschap ligt ingewikkelder maar geeft uiteindelijk een dubbele portie knowhow, inzichten, mogelijkheden en dus impact….dat maakt de overzichtstentoonstelling wel duidelijk
  • Lonneke en Ralph werken vanuit een sterke visie. Samen aan het roer houden ze elkaar scherp en blijven kritisch kijken naar hun handelen vanuit de “waaromvraag”.
  • NIETS is onmogelijk. Je niet laten verleiden tot de gedachten: dit is te vroeg, dit lukt niet. Het weigeren van het zien van obstakels en steevast vasthouden aan de zoektocht die kansen en oplossingen biedt. Met ander woorden: de glazen zijn altijd half vol.
  • Als team staan voor GOED niet voor Succes….dat volgt uiteindelijk vanzelf als je trouw blijft aan de gekozen visie en samen elke dag weer het beste nastreeft.
  • Weten wat je zelf NIET kunt en dus nodig hebt van de ander.
    Een goed idee hoef je niet alleen en zelf uit te voeren. Studio Drift werkt met ontwerpers, ambachtslieden, technici (0.a. TU Delft) , ict’ers, communicatie adviseurs en vele anderen. Het optimaal benutten van de kracht van de verschillen ervaar je in hun werken. Niet eerder zag ik zoveel “handen” aan een kunstwerk.
  • Daar waar leiderschap vaak over mensen gaat en de affiniteit met de werkplek zelf vervaagt, staat dit creatieve stel midden in elk proces. Basaal actief op de werkvloer zijn ze op de hoogte van start tot finish en kunnen op elk niveau in de organisatie meebewegen, aansturen en coachen.
  • PLEZIER in- en passie voor het vak, vooral als team willen blijven ontwikkelen. Samen genieten van de processen, het avontuur en de uitdaging van nieuwe dingen. Open blijven staan voor actuele ontwikkelingen; zoals in de techniek. Als team blijven zoeken naar diversiteit en grenzen willen verleggen. Volgens mij zijn dit de ingrediënten die een team in een unieke flow houden

GROTE WAARDE VOOR KINDEREN

Tot slot een persoonlijke noot. Wat mij raakt is de impact van deze tentoonstelling op (ook zeer jonge) kinderen. Elke keer dat ik CODED NATURE bezocht was ik aangenaam verrast hoe mooi kinderen de tentoonstelling beleven en hoe het hen aanzet tot zelf aan de slag te gaan.
Na dit “uitstapje” doken de kinderen van mijn vrienden thuis de kasten in en sjouwden materialen aan om heerlijk mee te knutselen en te experimenteren. Ze kregen een hernieuwd oog voor de natuur en verzamelden paardenbloemenpluizen, takjes en kevers.
Hun blik is verruimd naar buiten, naar de techniek, hun fantasie en creativiteit; naar de mogelijkheden van henzelf.

Het is echt genieten van het werk van Studio Drift en ik kan niet anders adviseren om (voor eind augustus!!!) deze tentoonstelling te bezoeken. Ervaar zelf hoe het aanzet tot denken, dialoog en doen.