Ontrafelen

Get out & be proud! Nettenbouwers

“Een dag meelopen met een kinderarts, de bezorger van AH@home, de locatiemanager van Starbucks… Dat is belangrijk voor mijn onderwijs, want…” 

Bovenstaande leg ik regelmatig voor aan onderwijsteams. Deze stelling valt niet uit de lucht, maar ontstond in de periode dat ik naast leerkracht ook werkzaam was in de journalistiek. Of ik nu schreef (vooraf niet wetend wat stuur- & bakboord was) over de ambachtelijke zeiljachtbouw of over Wereldfietser Herb van Drongelen, alle reportages over mensen met hun verhalen & initiatieven verbreedde mijn horizon. Het gaf inspiratie, nieuwe inzichten & -inhouden voor mijn onderwijs.

Het is verfrissend om onbevangen de professionele diversiteit binnen onze maatschappij te ervaren en te ontdekken welke educatieve impact dat geeft. Je hoeft niet altijd ver te zoeken. Recent kon ik “en route” meekijken bij nettenbouwers in de haven van Scheveningen.

Vertrouwen in competentie

Getriggerd door immense stukken touw (zie foto’s) die op de wal lagen, ging ik het gesprek aan met bonkige kerels die vol engelengeduld een wirwar van meters touw terugbrachten naar een stevig enorm visnet. Wat me raakte was het vertrouwen in hun competentie. De prettige, haast arrogante, trots waarmee ze mij stap voor stap uitleg gaven. De rust die ze uitstraalden bij het klaren van deze klus. Hun transparante samenwerking, die zichtbaar maakte hoezeer ze op elkaar rekenden en elkaar te hulp schoten. Elke man actief in zijn eigen rol met een gemeenschappelijk doel: de vissers weer de zee op te helpen.

Daar met de krijsende meeuwen op de kade dacht ik niet aan werk. Pas later besloot ik de foto’s te gebruiken bij de aftrap van de eerste studiedagen van dit schooljaar. Want buiten het feit dat ik waardevolle onderwijsactiviteiten in deze ontmoeting zie, wilde ik vooral de positieve werkspirit tussen de nettenbouwers met onderwijsteams delen en zag ik in de wirwar aan touw een onderwijsmetafoor.

 

Ontrafelen van het onderwijsnet

Want elke onderwijskracht kent toch die “touwenwirwar” van vragen en eisen binnen de werkomgeving. Elke dag is er wel iemand die iets wenst: schoolleiding, ouders, bestuur, inspectie, ministerie, onderwijsverbeteraars.

Wat zou het mooi zijn, gelijk de nettenbouwers, als elke leerkracht binnen het team zo in zijn talent staat/gaat staan dat je samen die ingewikkelde wirwar kunt ontrafelen en soms zelfs trotseert. Je met elkaar het “onderwijsNet” zo samenstelt dat je ervoor kunt blijven gaan het betekenisvol te maken voor elk kind. Transparant in professionele samenwerking. Wat betekent dat je niet alleen kennis uitdraagt maar jezelf ook durft te verrijken door anderen te bevragen. Een school vol lerende krachten voor lerende kinderen.

De werkspirit zoals bij de mannen op de kade schept een schoolcultuur waarin elk teamlid uitstraalt: Wauw ik heb het voorrecht te werken met kinderen: de toekomst! We klaren de klus! Als nettenbouwers, vanuit onze diversiteit, bereiden wij samen onze kinderen voor op die wirwar aan vragen en eisen maar vooral de ruimte en kansen binnen onze maatschappij. Wij helpen hen de wereld in.

Praktijktip

De mooiste dingen vind je als je er niet naar zoekt.

Denk eens terug aan een bijzondere beleving van deze zomer. Daar ligt de kans tot concrete betekenisvolle vertaalslagen naar jouw praktijk.

Flimtip

Favio Chavez – Landfill Harmonic – The world sends us garbage… We send back music.

Leestip

Meer educatieve artikelen vind je bij onze publicaties.

Copyright Simone Leereveld
Initiatiefnemer & ontwikkelaar Talentenportfolio

2 antwoorden
  1. Gijs Nolet
    Gijs Nolet zegt:

    Simone Leereveld, wat heb je hier met een schitterende metafoor een krachtige visie geschetst: “Wat zou het mooi zijn, gelijk de nettenbouwers, als elke leerkracht binnen het team zo in zijn talent staat/gaat staan dat je samen die ingewikkelde wirwar kunt ontrafelen en soms zelfs trotseert. Je met elkaar het “onderwijsNet” zo samenstelt dat je ervoor kunt blijven gaan het betekenisvol te maken voor elk kind. Transparant in professionele samenwerking”. Blijf op deze wijze inspireren !

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ook ons aftrap blog van dit schooljaar “Nettenbouwers” en schrijf je in voor online updates ( max 4 x per […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *